Dansk designikon från Verner Panton är pånyttfödd // Läs om nya VP Globe här

den 2 maj 2022
Dansk designikon från Verner Panton är pånyttfödd // Läs om nya VP Globe här
Njut! För 2022 kommer alla Verner Panton-fans att bli bortskämda. Det danska lampföretaget Verpan återlanserar en av sin mest kända och ikoniska design i en ny exklusiv variant– VP Globe Brushed Alu. När Verpan grundades 2003 var det i samband med den första produktionen av Verner Pantons ljusdesign, och sedan dess har de fortsatt hans designarv som exklusiv ägare till alla hans mönster.  Detta har resulterat i ett utsökt utbud av ikoniska möbler och lampor från Panton, som anses vara designklassiker över generationer och nationella gränser.  

Verner Panton tros vara en av de största och mest inflytelserika formgivarna i dansk designhistoria, tack vare sin originella, innovativa och hängivna karaktär. Panton omfamnade färger i stor skala och till den punkt där han trodde att de hjälpte till att definiera människors liv, humör och förmåga att arbeta. Detta har bland annat bidragit till att den danska designern tagit sin rättmätiga plats i dansk designhistoria genom sina ikoniska mönster, som skapat nya sätt att leva, arbeta och interagera.  

VP Globe designades ursprungligen redan 1969 och har därefter fått status som den mest kända Verner Panton-ljusdesignen. Därefter har Verpan återlanserat designen flera gånger med nya färger, i olika kompositioner, storlekar och material som tillsammans har förnyat designen. I år kommer vi återigen att få äran av en ny VP Globe-variant som heter Brushed Alu, som skiljer sig från tidigare uppfattningar om den ikoniska designen med sammansättningen av den borstade metallen och den välkända orange färgen. Denna kombination och speciellt den borstade metallen ger lampan ett tidlöst och modernt utseende som ger en extra touch och blickfång till inredningen.  

Den nya VP Globe har samma egenskaper som den ursprungliga designen med den klassiska kombinationen av ett transparent yttre skal i akryl och fem reflektorskärmar kopplade ihop av känsliga stålkedjor.  Den nya varianten är utrustad med aluminiumreflektorer med en matt borstad yta, vilket skapar en underbar kontrast till den klassiska brända orangea färgen, som utstrålar värme och mysighet. Kombinationen av olika material och färger skapar också en dynamisk kontrast mellan kalla och varma element, vilket vackert manifesterar kärnan i Verner Pantons design-DNA.

VP Globe finns i olika kompositioner och storlekar som utforskar flera material och uttryck – Se allt här, inklusive den exklusiva Brushed Alu-varianten!