Bestlite – Robert Dudley Best

Englands första Bauhausdesign

Englands första Bauhausdesign

Bestlite-lampan är designad år 1930 av engelsmannen Robert Dudley Best. Efter inspiration från den tyska Bauhaus-skolan tecknade han den klassiska BL1-lampan som i efterhand har blivit känd som den första engelska Bauhausdesignen.

Innan 1930 studerade Robert Dudley Best i både Frankrike och Tyskland, där var de nya designinfluenserna redan utbredda och det gjorde stora intryck på honom. Det var här han ritade de första utkasten till det som senare blev den första Bestlite-lampan.

Hemkommen från sina studier utomlands med en helt ny design, satte Robert Dudley Best igång produktionen av Englands första Bauhauslampa. Hans familj hade i generationer varit Englands ledande lamptillverkare. Men fram tills nu hade fabriken primärt tillverkat mera detaljrika och (på den tiden) kommersiella lampor.

Winston Churchill och BL1

I hemlandet blev inte BL1 så väl emottagen. Lampan såldes primärt till industriverksamheter där dess funktionella design var bra. Det stora genombrottet fick vänta lite och det var två saker som blev avgörande för lampans senare succé.

För det första blev den omtalad i en av dåtidens största tidningar för design och arkitektur. Efter det började framgången att ta fart, men lampan blev känd på riktigt när Englands premiärminister Winston Churchill valde att ha just den lampan på sitt skrivbord.

Då Winston Churchill år 1940 tillträdde som premiärminister stod Europa inför en stor utmaning, 2:a världskriget hade brutit ut. Fem år senare meddelade Winston Churchill till befolkningen att kriget var över och i den underjordiska bunkern sto BL1 på hans skrivbord. Under de närmsta åren så får lampan nästan en kultstatus i England och den blir en symbol för de allierades seger. BL1 lampan vinner stor mark i hela världen och senare kommer också flera Bestlite-lampor, som golvlampa, pendellampa och vägglampa.

Bauhaus

Design-, arkitektur-, och konststilen Bauhaus har fått sitt namn efter den tyska högskolan med samma namn som byggdes 1919. Det var en skola som skulle främja vanliga människors möjlighet för att få genomtänkt och funktionell design och bra hantverk med hjälp av industrins billigare massproduktion. Skolans fokus var bland annat på hantverket och på industriella produktionsmetoder samt material som stål, glas och betong.

Även om skolan inte hade någon speciell designstil, men att den var mer fokuserad på målet om att ge vanliga människor genomtänkt och funktionell design, blev skolan, speciellt efteråt, associerad med en helt egen designstil. En stil som kännetecknades av ett enkelt och funktionellt formspråk. Idag är mycket av det som designades från den perioden ikoniskt, bland annat Bestlite lampan BL1.

Inspirationen från Bauhaus-stilen ser man tydligt i designen av bordslampan BL1 som har med sitt simpla uttryck starka referenser till stilens krav om funktionalitet och fram för allt simpel estetik. Den tydliga Bauhausdesignen har gjort lampan till en ikon och dess tilldragningskraft är enorm. Idag används den överallt i världen, både i privata hem och i offentliga miljöer och institutioner. Bordslampan Bestlite BL1 har blivit en synonym till den klassiska Bauhausdesignen.

Bestlite och Gubi

Den danska interiörsverksamheten Gubi övertog senare rättigheterna till produktionen av den ikoniska Bauhausdesignen – och lyckligtvis det. Idag kan du nämligen köpa den snygga designen överallt i världen! Gubi producerar naturligvis efter höga standarnder och du kan förvänta en oöverträfflig kvalitet. Under årens lopp har märket aktualiserat den originala bordslampan med nya färger och material. Samtidigt har ännu fler lamptyper kommit till. Idag kan du få både taklampor, golvlampor och vägglampor i Bestlite-serien.

Se ännu fler fantastiska lampor från danska Gubi här.