Caravaggio - Cecilie Manz

Det hel började med en pendellampa. Idag har namnet Caravaggio breddat sig till att nu också erbjuda två bordslampor och två golvlampor, samt en vägglampa.

2005 lanserade Lightyears den första Caravaggio lampan designad av Cecilie Manz. Den var lackerad metall med en upphängning i krom och en markant röd sladd. Lampan designades utifrån en ambition om att prioritera funktion, den skulle ge ett bra ljus.

Caravaggio

Det minimalistiska formspråket har, i kombination med den funktionella belysningen, säkrat att lampan har fått flera designpriser och en status som en modern designikon. Designens fokus på funktion har resulterat i att ljuskällan är högt placerad. Lampskärmen skuggar därför ljuset så att ingen blir bländad av lampans sken. Ljuset faller koncentrerat ner genom lampskärmen och ger ett fokuserat ljus. Lampans översta del är öppen och även här kommer det ljus igenom.

Det är därför ingen slump att lampan är döpt till Caravaggio. På samma sätt som den italienska konstnären mästrade ljustekniken clairobscur, gör lampan detsamma. Den italienska barockkonstnären är känd för att skapa ljus som dramatiskt delar upp konstverket i ljus och mörker. En kontrast som lampan från Lightyears också förmår att göra med sitt koncentrerade ljus. Caravaggio är ljusets mästare!

Även designen är kontrastfylld. Lampan är på samma gång feminin och maskulin. Lampskärmens mjuka formspråk står i direkt kontrast till den råa kromupphängningen. Detta tillsammans med det funktionella ljuset förklarar lampans enorma dragningskraft runt om i världen.

Cecilie Manz

Den danska designern Cecilie Manz är redan ett känt namn inom produktdesign. Efter sin examen från Danmarks designskola 1997 öppnade hon 1998 sin egen studio, som hon sedan dess har använt för att skapa designs till många kända producenter. Hon har vunnit många designpriser för hennes arbete.

2005 ingick hon ett samarbete med Lightyears. En tillverkare som specialiserar sig på belysning. Under den tiden designade hon den första Caravaggio lampan. Lampan blev snabbt en succé och har varet det sedan dess. Med sin design av lampan var Cecilie Manz fokuserad på lampan som funktionell belysning, det kan man se i lampans minimalistiska uttryck där metallskärm, upphängning och sladd utgör hela lampan. På bara några år har lampan redan blivit en modern klassiker.

Lightyears

Sedan 2015 har Lightyears varit en del av den danska firman Republic of Fritz Hansen. Fritz Hansen tillverkar också möbler och är bland annat känd för sitt samarbete med den stora danska designern Arne Jacobsen, Piet Hein och Poul Kjærholm. Lightyears är specialiserade på belysning och har därmed gett Fritz Hansen ännu en produktkategori.

Även om Fritz Hansen integrerade Lightyears i sin mångåriga produktion av design- och kvalitetsmöbler, förblev Caravaggio i produktionen. Lampan är nämligen på alla sätt och vis en perfekt förlängning av Fritz Hansens tradition med bra hantverk, kvalitet och snygg design.