Vipp

1939 grundades den danska firman Vipp av Holger Nielsen, och som byggde på en succéfulla Vipp Pedalspann I dag är Vipp en designfirma med en ambition om en värld med färre, men bättre produkter. Utöver den klassiska Pedalhinken har firman även gett sig in på att designa kök med Vipps starka och solida DNA. De har dessutom äntligen skapat en serie med Vipp lampor, som ger hemmet ett enkelt och vackert uttryck. Serien består bland annat av den populära Vipp 524 som är perfekt över spegeln i badrummet eller som nattlampa. Utöver det så består serien även av golvlampor, bordslampor och pendellampor som enkelt passar in i den moderna inredningen med fokus på det minimalistiska och det funktionella.

Från pedalhink till designermärke

Sambandet mellan Holgers original, pedalhinken och nya produkter från Vipp är deras tydliga användande av material såsom rostfritt stål och deras fokus på funktion. Varje gång Vipp går igång med att utveckla en ny produkt är det alltid med utgångspunkt i att produkten ska vara bättre än de produkter som redan finns på marknaden. Alla deras produkter granskas noggrant kvalitetsmässigt samt produktens långsiktiga förmåga att ge en upplevelse ut över det vanliga.

Historien om Vipp, började redan helt tillbaka i 1932 då Marie och Holger Nielsen var nygifta. Marie var utbildad frisör och hade en ambition om att öppna hennes egna frisörsalong, medan Holger var utbildad metallhantverkare. Det föll sig då naturligt att han gjorde all inredning till hennes salong – bland annat den numera välkända pedalhinken Vipp som placerades i salongen och som direkt föll kunderna i
smaken.

På den tiden fanns det inte riktigt något som hette designer, det handlade mer om att en produkt skulle ha en funktion och estetik, som tillsammans skapade något bra. Då Vipp grundades sålde de primärt till den industriella marknaden; bensinstationer, färjor, sjukhus och självklart till frisörsalonger. Varken Holger eller någon annan kunde föreställa sig att den hinken han designade 1939 skulle leda till ett universum med design inom både kök, möbler och saker till hemmet.

Då Holger plötsligt dör 1993 blir hans dotter Jette Egelund den nya tillverkaren av pedalhinkarna. Hon hade tidigare inte haft något med verksamheten att göra så hon hoppade direkt i blåstället och sätter sig ner vid maskinerna för att komma underfund med hur man tillverkar pedalhinkarna, och det med stor framgång. På grund av ökad efterfråga väljer Jette att outsourca produktionen 1999, då hela tillverkningen flyttas till Lolland, medan kontoret samtidigt blir flyttat till ett litet kontor i Lyngby. Det lyckas för Jette att göra den lilla och sårbara verksamheten till ett designermärke, men fortsatt i familjens händer. Nu drivs företaget av Jette Egelund, hennes två barn Kasper och Sofie samt deras 45 anställda i Köpenhamn.

Jette hann aldrig fråga sin far om varför hinken fick namnet Vipp men hon gissar själv på att namnet kommer från sophinkens funktionella lock som har egenskapen att den vippar upp.