Silhuet Pendel – en hyllning till Jo Hammerborg

den 21 september 2020
Silhuet Pendel – en hyllning till Jo Hammerborg
Den vackra Silhuet Pendel kännetecknas av dess mjuka former. Den designades av Jo Hammerborg år 1977 och har 2020 blivit återlanserad av Fritz Hansen. Det sker som en hyllning till den prisvinnande designern i samband med hans 100-årsjubileum. Lampan har därför Hammerborgs signatur och ett särskilt 100- årsmärke ingraverat på insidan av lampans skärm.

Det kräver absolut precision att utforma lampans form, som är handritad av de bästa hantverkarna. Det kan därför förekomma små olikheter i ytan, vilket endast är en del av lampans unika design. Lampan är gjord i mässing – antingen med en borstad eller polerad finish. Med tiden kommer mässingen uppnå en helt naturlig patination och ändra karaktär. Patinering av mässing är det ”nya” i inredningen och lampan ger därför inte bara ett varmt ljus utan också en unik och personlig stil i hemmet.

Jo Hammerborg


Jo Hammerborg var en uttalad idéspruta, som genom hela sitt liv satte igång och utvecklad idéer, som han verkligen brann för. Han växte upp i utkanten av Randers, där han utbildade sig till silversmed, studerade på konstakademin och jobbade senare som silversmed hos Georg Jensen. Han anställdes som designchef hos Fog & Mørup år 1957, och jobbade där fram till 1980.

I sitt privatliv var Jo Hammerborg en aktiv och allsidig sportig man, som parallellt med sin karriär bl.a. var pionjär inom fallskärmshoppning och flygning. På ett tragiskt sätt var det hans stora passion för fallskärmshoppnings som tog hans liv, då han som 62-åring omkom i en olycka.


Lampan kan köpas här I både polerat och borstat stål.