PH Septima – en glömd ikon, av Poul Henningsen

den 1 september 2020
PH Septima – en glömd ikon, av Poul Henningsen
En av Poul Henningsens mest raffinerade lampor är den vackra PH Septima. Den sofistikerade och eleganta ljuskronan är uppbyggd av sju skärmar, med varje skärm uppdelad i matta och klara rutor. Fälten är förskjutna för varandra så att ljuset reflekteras i de matta fälten och släpps ut i rymden via de klara. Samtidigt är lampans ljuskälla dold så att den inte bländar sin omgivning.

Med en diameter på 50 centimeter får du en iögonfallande lampa som på grund av materialet fortfarande verkar lätt och elegant. En otroligt vacker lampa som ger rummet ett fantastiskt ljus, och samtidigt fungerar som en skulptural del av ditt hem.

Föregångaren till Kotten
Man kan kanske ana att lampan är föregångaren till den ikoniska PH artichoke - mer känd som Kotte-Lampan. Planer gjordes redan på 1930-talet för att göra Septima i metall, men det blev enbart en ritning som i första taget hamnade i skrivbordslådan. Ritningarna hittades igen när Poul Henningsen skulle rita lampan till ´Langelinie pavillonen´ 1958. ´Metal Septima´ blev därefter en kotte i metall, där man hade tagit bort vartannat fält, så ljuset kunde reflekteras och skickas ut genom öppningarna. Man har också lagt till ytterligare fem skärmar för att ha 12 skärmar som du ser på kotten idag


PH Septima kan beställas här och levereras från 1. oktober.