KAISER Idell av Fritz Hansen

År 1936 presenterade den tyska producenten Gebr. Kaiser & Co för första gången bordslampan 6631 Luxus. Den var ritad av en silversmed och Bauhausdesignern Christian Dell. Lampan blev omgående en succé och har varit det sedan dess. Idag produceras den av danska Republic of Fritz Hansen.

Kaiser Idell 6631 Luxus bordslampa

Namnet KAISER Idell härstammar från den ursprungliga producenten Gebr. Kaiser & Co. och Christian Dells efternamn som ändras i riktning mot ordet idé. Det är idag ett världskänt namn inom produktdesign och du har säkert redan hört talas om det många gånger.
Då den första lampan – bordslampan 6631 Luxus lanserades i slutet av 1930-talet och den var då enormt innovativ på många punkter. Kulleden mellan lampans huvud och stång var revolutionerande och blev då också patenterad så endast tillverkarens lampor kunde använda denna teknik. Idag har lampan fortfarande kulleden vilket innebär att du kan styra ljusets riktning genom att justera leden. En praktisk och funktionella lösning för en bordslampa.

Redan på Christians Dells tid på Bauhaus-skolan blev plast mer och mer populärt. Det var ett nytt och säreget material och växte fram speciellt som ytbehandling. Det nya materialet hade flera fördelar. Bl.a. var det som ytbeläggning motståndskraftigt och kunde därmed se till att lampans utseende förblev intakt även efter hårt slitage. Plast-bearbetningen hette precist Bakelit och den används fortfarande idag  på den ikoniska lampan.

Genom tiden har flera KAISER Idell lampor skapats. Designen fås – utöver den ikoniska bordslampan – som vägghängande sax-lampa, golvlampa, en annan typ av bordslampa och pendel-taklampa. I samband med Fritz Hansens 60-års jubileum av de danska möbelklassikerna Ægget och Svanen utgav företaget år 2018 också en special edition utav golvlampan med en mörkare beläggning samt med detaljer i mässing.

Betrakta hela den historiska kollektionen av KAISER Idell lampor här.

Christian Dell

Innan 6631 Luxus bordslampan skapades hann Christian Dell både bli silversmed samt jobba som mästare på silversmedsverkstaden vid den tyska Bauhaus-skolan.

År 1912 avslutade han sin lärlingstid som silversmed och startade kort därefter på universitetet i Weimar där han studerade konst och hantverk i ett år. Då Walter Gropius år 1919 startade Bauhaus-skolan i samma stad började Christan Dell senare att studera där. År 1922 blev han mästare på silversmedsverkstaden, där han jobbade som lärare och undervisade i hantverk och formgivning. Redan år 1924 avslutade han sitt jobb på Bauhaus-skolan men fortsatte som lärare vid konstskolan i Frankfurt 1926. Där stannade han till 1933, då det nationalsocialistiska partiet kom in i Tyskland och förbjöd honom att fortsätta sitt arbete. Då 2:a världskriget senare på allvar drog i gång stannade han i Tyskland. Men han fick inte fortsätta jobba som lärare eller produktdesigner. Det tredje riket föredrog en annan form av design och konst än den som Bauhaus-designen och därmed Christian Dell stod bakom. Då kriget slutade år 1945 startade han en juvelbutik där han jobbade fram till sin pension. Christan Dell dog år 1974 när han var 81 år gammal.

Redan då Christian Dell jobbade vid konstskolan i Frankfurt började han att rita lampor åt den tyska producenten Gebr. Kaiser & Co. År 1936 stod bordslampan 6631 Luksus redo att presenteras vid en interiör-och fackmässa. Här stod det redan klart att lampan hade en enorm designmässig kvalitet. Under kommande år ökade lampans popularitet och gjorde Christian Dell världsberömd. Ännu idag är han känd som skaparen bakom de ikoniska KAISER Idell-lamporna.

Bauhaus

Christians Dells lampdesign är ett utmärkt exempel på Bauhausstilen. Som ett led i sin expertis inom silversmedsyrket värdesatte Christian Dell – precis som Bauhaus-skolan – riktigt bra hantverk som är framställt i bra material. Skolans deklarerade mål var att sprida ett modernistiskt arkitekt- och designsinne till den breda befolkningen. Alla ska ha möjlighet att bo och omge sig med bra hantverk, bra material och genomtänkt design – och just dessa tre element innehåller Christian Dells design av 6631 Luksus bordslampa.

Skolan grundlades år 1919 och var aktiv fram till 1933 då det nationalsocialistiska partiet med Hitler i spetsen stängde ned skolan. För att kunna sprids ut sina design-och arkitekturtankar till alla var skolan tvungen att tänka på det vi idag kallar för massproduktion. Även som själva hantverket var enormt viktigt fick det i viss grad anpassa tillverkningen för att sänka omkostnaderna för att kunna göra produkterna tillgängliga för den breda befolkningen. Det är därför vi idag också ser Bauhaus-design som industriell i sitt uttryck. Nya metoder utvecklades i denna period inom produktion av bl.a. trä och metall. Det var en tid där industrin på allvar tog fart i Tyskland och innovationen var hög.

Även om skolan var ett lärosäte så hade den också en tydlig prägel av att vara ett politiskt manifest. Tanken om att sprida sina resultat och sina verk till en stor den av den tyska befolkningen byggde på ett mera socialistiskt eller kommunistiskt inriktat tillvägagångssätt än det som då rådde i Tyskland. Det var just därför det nationalistiska socialistiska partiet förbjöd skolan och dennes verk. Skolans särpräglade designstil blev samtidigt synonymt med ett förbjudet och allt för nytänkande uttryck. God smak skulle i dåtidens Tyskland hittas i dåtiden och inte i framtiden. Ned-stängningen av skolan blev slutet på det skolan en gång var. Några av skolans lärare och lärlingar flydde under kriget till USA där de senare försökte starta en liknande skola. Den slog aldrig riktigt igenom på samma sätt men blev ändå starten på ett konst-och designfakultet i Chicago. Trots Bauhaus-skolans relativt korta livslängd har den inpräntat sig i historien som en av de mest betydande influenserna i kommersiell och estetisk tolkning och förståelse av produktdesign och arkitektur.

Köp originalt Bauhaus-design här.