The Pendant - en Wegner-lampa från danska Pandul

En av Danmarks största möbeldesigners är arkitekten Hans J. Wegner. Men även om han först och främst är känd för möbler som Y-stolen, Flagline-stolen och bamse-stolen, ska man inte underskatta hans belysningsdesign. Den kännetecknas av samma öga för både form och funktion som hans möbler. År 1962 designade Wegner pendeln The Pendant och ca 10 år senare skapade han Opala-serien till Hotell Scandinavia i Köpenhamn.
Köp lampor designade av Wegner her

Wegner-lampor

År 1914 föddes Hans Jørgensen Wegner i Tønder. På den tiden hörde staden till det tyska kungariket Preussen. Men Wegner var dansk och då han efter sin lärlingstid som snickare flyttade till Köpenhamn var det för att påbörja sin värnplikt. Efter en avtjänad värnplikt samt en titt på snickarförbundets utställning ville han gå på konsthantverksskolan. Ett ställe som han senare i livet åkte tillbaka till för att undervisa på. Utan att avsluta sina studier åkte han därifrån för att istället hjälpa bl.a. Arne Jacobsen med att rita möbler till Århus nya rådhus. En uppgift där den unga arkitekten verkligen kunde visa vad han gick för.

År 1946 flyttade Wegner tillbaka till Köpenhamn och startade en ritfirma i hans eget namn. Därefter går det inte många år innan hans helt stora internationella genombrott kommer. År 1950 trollbinder han speciellt USA med sitt moderna formspråk och kvalitetshantverk. Han stolar blir världskända och har varit det sedan dess.

Efter sitt genombrott och mitt i sin stora internationella succé ritar Wegner sin pendel-lampa The Pendant. Det är inte hans första belysningsdesign men troligen hans första pendel. Redan i sin inredning av Århus rådhus ritar han en rad bordslampor. De produceras inte längre och det finns troligtvis endaste ett fåtal lampor kvar från den tiden. Pendlen The Pendant tillverkas fortfarande av det danska företaget Pandul.

Hejsependeln – en lampa från Wegner

Ända sedan The Pendant såg dagens ljus för första gången år 1962 så har den varit populär. Designen är enkel och funktionell. Det är två faktorer som är speciellt väsentliga för alla tidlösa belysningar. Själva skärmen kan justeras upp och ned där den både skuggar respektive öppnar upp för ljuskällan.  Det betyder att ljusstyrkan ska ställas in genom skärmens hiss-och sänkfunktion. Det är naturligtvis också denna funktion som har gett lampan dess folkliga namn Hejsependlen.
Lampan består av en aluminiumskärm. Den trycks upp och slipas för hand för att till sist lackeras i vit, svart eller antracit-grå. Den fås också i en borstad aluminiumversion. Utöver att vara funktionella så fungerar stålhandtaget också som en del av pendelns formspråk. Den är fint integrerad i designen som en estetisk förlängning av skärmen. Handtagets metall är handgjort och både böjning och lödning är hantverk som Pandul behärskar till perfektion.

Sedan 1962 har den tillverkats. Det är framförallt för att lampan är extremt användarvänlig samt dess belysningskvalitet. Den passar perfekt över matbordet. Hissa upp skärmen när ni behöver ett diffust orienteringsljus i rummet och sänk den igen under middagen när ljuset ska riktas ned på bordet. Den kan monteras ensam eller ihop med över ett längre bord.

Pandul

År 1982 började det danska företaget att producera belysning. De första lamporna var i samarbete med arkitekten och professorn Jørge Gammelgård. Det var tack vare detta samarbete som företaget etablerade sin status som tillverkare av belysning med kvalitet. Med tiden blev deras portfölj utvidgad då de försäkrade sig rättigheterna till att producera Wegners lampdesign. Företaget står inte endast bakom den kända hejsependel utan också Opala-serien går att hitta bland de många fina designlampor som finns. En serie som också är ritad av Wagner och som han skapade på 1970-talet åt Hotell Scandinavia i Köpenhamn. Både The Pendant samt Opala - präglas av Wegners kompromisslösa touch av form, funktion och kvalitet. Det sista ser Pandul till att det även idag blir levererat ut i minsta detalj.
Företagets DNA baseras på kvalitet och tidlös design. De två elementen ska säkerställa att märkets lampor alltid kommer vara aktuella samt ha ett uttryck för både klassisk och modern belysning. Med en lampa från Pandul kan du va säker på du får en unik dansk designtradition från några av de allra största arkitekter och designers.

Se alla lampor från det danska märket her