Super Egg – Piet Hein


Ellipse och Super Egg – en form av Piet Hein

Ellipse och Super Egg – en form av Piet Hein

Den ikoniska formen kom inte till vid ett enda tillfälle. Det skulle både matematiska uträkningar samt oöverträfflig konstnärlig blick till för att skapa den. Båda delarna kom från Piet Heins mångåriga förmåga till att aktivt använda sin fantasi. En fantasi som han delvis besatt men som också kommer från hans många oavslutade studier. Innan han blandade sig med något så annorlunda som teoretisk fysik, matematik och konst-ritning. Studier som alla bidrog till hans eminenta förmåga att uppfinna former, ordspråk, dikter och teckningar samt mycket mer. Hans produktion är jättestor och hans talang stack ut i många olika riktningar.  


Køb lampor från Piet Hein här
Hans konststudier föregick i Sverige och han tillbringade därför en hel del tid i landet. Då Stockholm skulle anlägga ett nytt torg med en rondell hela vägen runt om, bad man Piet Hein om hjälp. Resultatet blev superellipsen som med sin matematiska precision är en kombination av en rektangel och en ellipse. Idag kan du se formen när du åker runt om Sergels Torg i Stockholm. Superellipsen blev ett internationellt genombrott och gjorde han världsberömd.
Formen blev senare patenterad och användes till allt från fat, bord och naturligtvis lampor. Den tredimensionella versionen av superellipsen blev döpt till Super Egg. En form som också har namngett den populära lampan. Pendeln är utformad i denna version av superellipsen och gjord i vitt opalglas. Den fås i tre olika storlekar och med en sladd i antingen svart, vit eller röd textil.

Se alla Super Egg- pendellamporna här


Speciellt det superellips-formade bordet som produceras av danska Fritz Hansen är känt. De flesta har nog redan sett bordet stå runt omkring och kanske också hemma hos folk, där bordet är mycket populärt. Bordet, lamporna samt de små gruk är nog det vi i dag minns Piet Hein allra bäst för.

Piet Hein pendel

Piet Hein pendel

Piet Hein har faktiskt skapat flera pendel-taklampor, men Super Egg är troligtvis den emst kända. Det är den på grund av dess kända superellipsform och för att den passar så enkelt in i allas inredning. Med sin legalitet och fascinerande precision ger den ditt hem ett lugnt intryck. Önskar du motspel till den klassiska vita färgen och den universella formen kan du välja versionen med röd textilkabel.

Lampan ger en bra belysning till ett mat- eller köksbord. Du kan montera ihop flera stycken vilket kommer ge ett balanserat och rent uttryck. De ger ett diffust ljus ut i rummet och passar därför perfekt som en orienterings – samt mysbelysning i både kök och matsal.

Företaget bakom den berömda designen – som i övrigt endast behandlar Piet Heins ritningar – ägs av hans son. Man söker konsekvent att utforska alla ritningar och sätta dem i produktion. Kvarlevorna är enorma. Piet Hein var en produktiv man och företaget har därför stora mängder material som har potential att bli nästa stora design. Därför är det nog stor chans att vi i framtiden kommer kunna se ännu fler vackra former från Piet Heins hand.

Super Egg – en genial lampa från Piet Hein

Att pendeln är genial beror ganska enkelt på att den både er enkel men också komplex i dess superellips, en matematisk form som Piet Hein uppfann. Dess rena linjer bidrar till ett lugnt uttryck som ögat kan få vila på. Att formen skapar ro har bland annat resulterat i att den tillverkas i en mindre skala du kan hålla i handen för att slappna av.
Sammanlagt med pendel-lampans fantastiska belysningspotential, gör formen den till ett must som du inte kan undvika. I botten på skärmen finns ett litet hål där du kan montera ljuskällan direkt i fattningen.


Köp Super Egg här