Mazo

Den nordiska stilen, inspirerad av japanerna, är genomgående i både möbel- och lampkollektioner från designmärket Mazo.  Du hittar deras 16PLUS serien, där både två typer av vägglampor, två olika pendellampor och en bordslampa. Den lätta och eleganta lampskärmen är gjord av benporslin. Materialet har en styrka som gör det möjligt att skapa tunnare porslin än vi traditionellt vet. Detta ger dig en lampskärm som ger ett skonsamt och behagligt ljus kan lysa igenom och ge en stämningsgivande belysning i omgivningen. Flera lampor i serien kombineras med formpressad ek, som står i en robust kontrast till det ömtåliga uttrycket från skärmen.

Designer väska 16PLUS; Snorre Læssøe Stephensen

Mazo etablerades våren 2019 av designparet LouiseBuus och Magnus Sangild, och Magnus Stephensen, som också är son till lampans originaldesigner; Snorre Læssøe Stephensen. Förutom lampor har Mazo ensamrätt att återlansera möbler, designade av Magnus farfar; arkitekten Magnus Læssøe Stephensen. I samarbete med dedikerade nya designers skapar de nytänkande design genom att omfamna erfarenheter från det förflutna. De har alla en gemensam förkärlek för nordisk och japansk estetik och en förståelse för balansen mellan funktion och skönhet.

16PLUS designades ursprungligen 1979 av den dansk/japanske designern Snorre Læssøe Stephensen. Den tillverkades för en utställning på Designmuseum Danmark. Snorre hittade in i lera- och porslinsvärlden, i ett lekfullt samarbete med sin far Magnus Læssøe Stephensen. Under en längre period bodde Snorre i Japan, där han studerade japansk porslinstradition, samt japansk brukskonst. Därefter formgav han porslin till Kungliga Porslinsfabriken och senare ansvarade han för den dagliga verksamheten av keramikavdelningen vid Danska Designhögskolan.

Hans ambitioner att använda porslin på okonventionella sätt har lett honom till många olika produkter; inklusive utformning av klockor och inte minst lampor! Typiskt för hans design är hans japanska inspiration, med ett modernt karaktäristiskt uttryck som förblir enkelt och känsligt – robust design, med en skör look.