Gubi - Som en fisk i designvatten

Gubi är en dansk verksamhet med full fart över fältet! Gubi grundades av Bjarke Gubi Olsen 1967, och startade en produktion av kakformar och därefter möbler i denim, som var väldigt populärt i 70-talet. Under 90-talet försökte Gubi som en av de första med onlineshopping, vilket inte gick så bra och körde nästan företaget i botten.

Gubi reste sig dock ur misslyckandet, och togs 2001 över av sonen Jacob Gubi och hans yngre bror Sebastian, som ville utveckla Gubi och omsättningen ökade.  Under 2008 slog dock krisen till och allt som var överflödigt som designmöbler, skars bort, och Gubi förlorade över 70% av omsättningen på mycket kort tid.

Den ikoniska Bestlite

Den ikoniska Bestlite

Räddningen blev den ikoniska Bestlite lampan designad av Robert Dudley Best i 1930. Lampan tillverkades av Best & Lloyd i England, men Gubi fick ta över tillverkningen och försäljningen av Bestlite, och det visade sig bli en stor succé. Bestlite var en av de första lampor som kom ut med ett modernistiskt tillvägagångssätt för design, som började under 30-talet och det blev fokus på att alla onödiga detaljer skulle bort! Bestlite stod blandannat på Winston Churchills skrivbord, vilket gjorde lampan oerhört populär- både då och nu!
Kontorsmöbler blev räddningen

Kontorsmöbler blev räddningen

Gubi hade också stort fokus på möbler till kontorinredning, och det var också genom detta Gubi reste sig igen och fick ekonomin att hänga samman.

Idag har Gubi full fokus på design i hög klass, och deras The Gubi Chair har fått högt erkännande runtomkring i världen, och står i dag på MoMa- Museum of Modern Art- i New York.
Gräshoppa på programmet

Gräshoppa på programmet

Och ännu fler härliga lampor har skapats, blandannat den härliga Gräshoppa, som är designad av Greta Grossman 1947 och förhandlas i dag av Gubi. Det är faktiskt Gubi riktigt bra på! Att hitta vackra och gamla  utformningar, som fortfarande håller i dag, och så reproducera dem i moderna och hållbara materialer, så det passar in i varje hem.

Alla andra

Av andra kan nämnas Multi-Lite - designad av Louis Weisdorf 1972 och Semi – designad av Claus Bonderup och Torsten Thorup 1968. Så Gubi griper den långa änden, och har lyckats att kobinera klassisk design med nytt och modernt, och det har visat sig vara vägen till succé!

Hitta alla våra lampor från Gubi här.