Flos - Italiensk design i topklass

Flos är ett Italienskt märke, som står för hög kvalitet och innovativ design. 'Flos' betyder 'blomma' på latin, och hela verksamheten blommade upp 1962 i den italienska byn Merano. Flos grundades av Dino Gavina och Cesare Cassina, och efter ett par tidigare försök med möbeldesign, fann de ut att det var belysning de ville satsa på.


Nya lokaler och full fart framåt

Nya lokaler och full fart framåt

Företaget flyttade sina lokaler till ett industriområde i Brescia, vilket inspirerade dem så de kunde utvecklas och växa. Designers som Tobia Scarpa, Castiglionibröderna och Pier Giacomi började smått att samarbeta med Flos, och det hela startade med de ikoniska lamporna Fantasma, Viscontea och Taraxacum, som då och nu är en speciell lampa som är uppbyggd av en stålkonsuktion, som med en klisterliknande yta på som skapar ett spindelvävsaktigt nät runt om lampan.

Fler designers kommer till

Fler designers kommer till

Under 60-talet etablerade sig Flos på de italienska lampscenerna, och lampor som Arco, Snoopy och Jucker satte verkligen Flos på världskartan och lamporna är fortfarande populära i dag.

År 1972 ställdes Flos lampor ut på Moma – Museum of Modern Art i New York – och detta var verkligen godkännandet av Flos bidrag till både konst, design och hög kvalitet.

Under 80-talet designades fler spännande verk, och speciellt Philippe Starck hade stor betydelse för Flos, och är mannen bakom Gun, Romeo Moon, Miss K, K-Tribe och AK47, som är några av Flos mest sålda lampor. En av hans tidigare lampor, Miss Sissy – var en av de första små och lätta lamporna som sålde över 8000 exemplarer de första 10 dagarna efter lanseringen.

Klar för framtiden

Runt sekelskiftet blev det fokus på LED-belysning, och här var Flos självklart med från start för att utveckla och designa den nya belysningen.

Flos fortsätter att utvecklas, och även som företaget har en del år bakom sig, så är det fortfarande full fokus på utveckling och nya idéer. Flos samarbetar med up-coming designers som Konstantin Grcic och Nendo, men med respekt för Flos traditioner om höga krav om kvalitet, fortsätter de att skapa vackra och innovativa lampor för Flos.

Flos fortsätter alltså i full fart, och kommer garanterat också i framtiden vara en av de största på lampscenen, både hemma i Italien, i Danmark men också i resten av världen.